De ce să măsori iarba?
De ce să măsori iarba?
Potențialul de a atinge niveluri ridicate de productivitate din iarba pășunată oferă fermierilor un avantaj competitiv major față de mulți dintre colegii ce adoptă un sistem de creștere pe stabulație.
În medie, costul producerii a unui kg în greutate vie sau a unui litru de lapte din iarbă pășunată este cu 80% până la 85% mai mic în comparație cu un sistem intensiv pe bază de concentrate.
Mi-am propus să mă asigur că fermierii exploatează întregul potențial al ierbii pășunate din ferma lor, indiferent de sistemul de producție sau tipul de teren. Tipul de teren este adesea văzut ca o barieră în adoptarea unor bune practici de gestionare a pășunilor.
Cea mai mare parte a creșterii în greutate sau a producției de lapte trebuie produsă din furajele obținute în fermă, în principal, iarbă pășunată sau siloz.
Există o serie de pași simpli pe care fermierii îi pot lua pentru a îmbunătăți creșterea și utilizarea ierbii. Scoaterea devreme a animalelor la iarbă și asigurarea unei aprovizionări adecvate de iarbă, cu frunze de bună calitate, disponibilă pe tot parcursul sezonului de pășunat este esențială pentru obținerea unor niveluri ridicate de performanță a animalelor.
Cel mai simplu lucru este de a măsura iarba!
Măsurând iarba fermierul poate ulterior:
1. Să maximizeze producția de iarbă de pe pășune
2. Să prelungească perioada de pășunat
3. Să mențină și să îmbunătățească calitatea pășunilor
4. Să gestioneze disponibilitatea ierbii în funcție de sezonalitate
5.Să obțină o utilizare ridicată a pășunilor
6. Să se asigure că producțiile medii de iarbă sunt atinse în momentele critice
7. Să aibă iarbă de calitate mai bună
8. Să crescă procentul de iarbă pășunată în hrană
9. Să reducă costurile
10. Să îmbunătățească în permanență calitatea pășunii prin pășunat flexibil pe parcele.
Alte beneficii includ:
1. Eliminați presupunerile din gestionarea ierbii
2. Decideți data de începere a pășunatului în primăvară
3. Aflați când să începeți a 2-a rotație
4. Știți când să opriți pășunatul pe o parcelă sau pe alta
5. Identificați surplusul și deficitul de iarbă
6. Aflați când să cosiți surplusul de iarbă
7. Aflați când să hrăniți suplimentar în timpul sezonului de pășunat
8. Aflați când să începeți și să terminați ultimul ciclu de pășunat din toamnă
9. Aflați când să începeți pregătirea pășunii pentru primăvara următoare
10. Aflați când și cum să reacționați la condițiile care se schimbă rapid în fermă
11. Decideți planul de pășunat pentru fiecare săptămână.
Măsurarea ierbii și înregistrarea acestor date permit fermierului:
1. Să compare performanța proprie cu alți fermieri din grupul său de discuții
2. Să construiască o bază de date corectă pentru pajiștile gestionate în fermă
3. Să determine cantitatea de iarbă care poate fi obținută în fermă
4. Să identifice parcelele slab performante și să le îmbunătățească prin reînsămânțare.
Nu poți gestiona ceva ce nu măsori! Măsurarea ierbii îi permite fermierului să ia decizii mai bine informate și mai eficiente de gestionare a pășunilor și de organizare a pășunatului.
Cosmin Daniel Ion